miercuri, 6 iulie 2011

Masă Rotundă "ROMII ieri, azi, mâine"

La Congresul Mondial al Romilor, desfăşurat la Londra, în anul 1971, s-a luatdecizia ca ziua de 8 aprilie să devină Ziua Internaţională a Romilor din întreaga lume.
Tot atunci a fost adoptat, ca imn internaţional al romilor, cântecul “Gelem, gelem”, cântat de cântăreaţa şi actriţa OliveraVuco,  in cunoscutul film iugoslav “Am întâlnit şi ţigani fericiţi”, peliculă ce datează din 1967.
De asemenea, a fost adoptat şi steagul internaţional al romilor, având jumătatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite, şi jumătatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roată, simbolizând, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieţilor, iar pe de alta parte nomadismul, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei.
Pentru a marca importanţa acestei zile Asociaţia Nevo Parudimos în parteneriat cu Alianţa Civică a Romilor din România, Liga Romilor de pe Clisura Dunării şi Asociaţia Creştin Umanistă a Ţiganilor din Judeţul Caraş Severin organizează masa rotundă cu tema “ROMII ieri, azi, mâine”, eveniment organizat în data de 04.04.2011 începând cu orele 10:00 în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
La eveniment sunt invitaţi să participle toţi reprezentantii din instituţii şi activiştii romi din judeţul Caraş-Severin (primary şi politicieni romi, experti romi în primării, cadre didactice rome, mediatori şcolari şi sanitari, reprezentanti ai organizaţiilor non guvernamentale, pastori, studenţi romi, lucrători sociali, lideri ai comunităţilor din judeţul Caraş – Severin).
Invitaţi speciali la întâlnire sunt:
  • · Marian Daragiu – preşedintele Alianţei Civice Democrate a Romilor din România,
  • · David Mark – Director executiv Alianţa Civică a Romilor din România,
  • · Florin Georgescu – preşedintele asociaţiei Florarilor din România,
  • · Letiţia Mark – preşedintele Asociaţiei Femeilor Ţigănci pentru Copii Noştrii
Este primul evenimet de genul organizat în judeţul Caraş-Severin de către romi pentru romi în care se vor discuta problemele şi realităţile care au fost, sunt şi care vor putea fi în viitor în ceea ce priveşte viaţa romilor.
Pentru mai multe informaţii vă rugăm să ne contactaţi la telefon 0723202756 – Grebeldinger Daniel sau 0722861646 – Manda Gheorghe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu